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Articles

Volume 70, Fall/Automne 2009

Childhood Memories of the Domestic Foodscape: The Home as a Site of Mindful Eating

Submitted
October 29, 2010
Published
2009-06-06

Abstract

This essay explores the home as an interactive built environment that dynamically stimulates and reflects food-related ideas and practice. The question we are asking is whether and how the architecture and design of the home can be conducive to “mindful eating,” a term defined here as having health-related implications but also as related to the creation of richly sensorial food-borne experiences encouraging communality and commensality. Our approach is a hybrid application of theory and methods derived from our respective domains of architecture and design studies, and marketing analysis: it analyzes the answers to a questionnaire that interrogates adult food behaviour, and also prompts the participants to document memories related to childhood eating experiences in the home. Our findings suggest that certain characteristics of domestic material culture do indeed anchor mindful eating practices, with the kitchen table having particular significance in this regard. Résumé Cet article envisage le foyer comme un environnement interactif qui exerce une influence dynamique sur les idées et les pratiques reliées à l’alimentation, tout en les reflétant. Nous cherchons à savoir si, et comment, l’architecture et la conception de la maison peuvent favoriser une « prise de conscience de l’alimentation », terme défini ici comme recouvrant à la fois des implications de santé, mais aussi d’expériences alimentaires de qualité sur le plan sensoriel, qui nourrissent le sentiment de communauté et de convivialité. Notre approche est hybride, consistant à appliquer des théories et des méthodes dérivées de nos champs d’études respectifs d’une part en architecture et en design, et d’autre part en analyses de marché : elle part des réponses à un questionnaire portant sur le comportement des adultes face à la nourriture, mais en enrichissant ces participants par des souvenirs liés aux expériences alimentaires de l’enfance à la maison. Nos découvertes suggèrent que certaines caractéristiques de la culture matérielle domestique contribuent de manière effective à ancrer des pratiques alimentaires conscientes, et que la table de la cuisine détient une signification particulière de ce point de vue.