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Articles

Volume 57, Spring/Printemps 2003

Toronto Blueberry Buns: History, Community, Memory

Submitted
October 29, 2010
Published
2003-01-01

Abstract

Unlike other Jewish memory foods such as homemade gefilte fish or matzoh ball soup, blueberry buns are virtually unknown to Jews living outside of Toronto. Yet these sweet, yeasty baked goods are a well-loved treat that trigger memorial narratives for those who remember eating them in downtown Toronto between the 1930s and the 1950s. For those who grew up during that era, blueberry buns represent childhood, summertime and visits with friends and family. This paper will explore the cultural significance of blueberry buns, as well as attempt to solve several mysteries that surround this Toronto treat: where did the recipe come from? Why did the buns become so popular? And finally, why have these treats remained solely within the boundaries of Toronto? Résumé Contrairement à d'autres mets appartenant à la mémoire collective juive, comme le poisson gefilte ou la soupe aux boulettes de pain azyme maison, les brioches aux bleuets sont pratiquement inconnues de la communauté juive à l'extérieur de Toronto. Ces pâtisseries au levain sont une gâterie appréciée qui déclenche un flot de souvenirs chez ceux qui se rappellent en avoir mangé au centre de Toronto dans les années 1930,1940 et 1950. Pour tous ceux qui ont grandi à cette époque, les brioches aux bleuets représentent l'enfance, l'été et les visites aux amis et à la famille. Cet article étudie la signification culturelle des brioches aux bleuets et tente de lever quelques-uns des mystères entourant cette gâterie propre à Toronto : la provenance de sa recette, le secret de sa popularité et la raison pour laquelle elle est circonscrite à Toronto.