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Articles

Volume 27, Spring/Printemps 1988

Beyond Brown Bread and Oatmeal Cookies: New Directions for Historic Kitchens

Submitted
October 29, 2010
Published
1988-01-01

Abstract

This paper examines the operation of historic kitchens from a museological point of view. Four major research questions are posed: What is the view of history and the nature of the museum experience presented by this kind of historic site museum? What are the limitations of present programming at these sites? What kinds of research are valuable for domestic living history? What are the most profitable directions for future work in this field? The central problems with the presentation of history and historical food are a lack of in-depth research and a tendency to homogenize the past. By examining the museological implications of historic kitchens, it becomes apparent that there is an obligation for them to research processes as well as artifacts, and to broaden the scope of their research. Experimental archaeology is a discipline that should underlie the research activities of historic kitchens. By applying the techniques of experimental archaeology, historic kitchens can increase the amount and quality of their research and move beyond their traditional interpretive activies. Résumé L'article considère les cuisines-musées d'un point de vue muséologique et pose quatre grandes questions : quelle est la valeur his-torique et muséologique de ce genre de musée, quelles sont les limites des programmes actuels dans ces musées, quelles sont les re-cherches importantes pour comprendre la vie domestique d'autrefois, et quelles sont les voies que les chercheurs auraient avantage à explorer? À l'heure actuelle, cette vulgarisa-tion de l'histoire et de l'alimentation de nos ancêtres pèche surtout par un manque de recherche approfondie et une tendance à l'homogénéisation. En examinant l'aspect mu-séologique des cuisines historiques, il devient évident que les chercheurs doivent docu-menter les usages au même titre que les objets, et qu'il y a lieu en général d'élargir la portée des recherches. L'archéologie expérimentale devrait sous-tendre la recherche concernant les cuisines historiques. En effet, les techniques de cette discipline peuvent permettre aux responsables des cuisines-musées d'augmenter la quantité et la qualité de leurs recherches et de présenter une information plus solide que jusqu'à maintenant.