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Articles

Vol. XXXVII, No. 2 Summer/Autumn - Été/Automne 2008

Politics, Pasteurization, and the Naturalizing Myth of Pure Milk in 1920s Saint John, New Brunswick

Submitted
February 27, 2009
Published
October 10, 2008

Abstract

The controversy over milk pasteurization in Saint John during the 1925 New Brunswick election mirrored wider debates over the place of government in citizens’ lives as well as the role of science and technology in maintaining a viable dairy industry. Fought on these political and economic grounds, the debate centred on what constituted "natural" milk. While most farmers opposed pasteurization as too expensive, their acceptance of other technological and scientific alternatives to pasteurization, which focused on improving cow and barn hygiene, reveal that farmers did not oppose modernizing or progressive reforms. Résumé La controverse entourant la pasteurisation du lait à Saint John au cours de la campagne électorale de 1925 au Nouveau-Brunswick était le reflet de débats plus larges sur la place du gouvernement dans la vie des citoyens, ainsi que sur le rôle de la science et de la technologie dans le maintien d’une industrie laitière viable. Le débat, fondé sur ces questions politiques et économiques, s’articulait autour de ce qui constituait du lait « naturel ». Même si la plupart des agriculteurs s’opposaient à la pasteurisation, la jugeant trop coûteuse, leur acceptation d’autres options technologiques et scientifiques que la pasteurisation, axées sur l’amélioration de l’hygiène des vaches et des étables, révèle que les agriculteurs n’étaient pas opposés à la modernisation ou aux réformes progressistes.