Volume 29, Number 3 (2002)
Series

Geology and Wine 5. Provenance of Okanagan Valley Wines, British Columbia, Using Trace Elements: Promise and Limitations

Viven F. Taylor
Department of Earth Sciences and Centre for Earth Resources Research Memorial, University of Newfoundland, St. John's, Newfoundland; Present address: Watershed Ecosystems, Trent University, Peterborough, Ontario
Henry P. Longerich
Department of Earth Sciences and Centre for Earth Resources Research Memorial, University of Newfoundland, St. John's, Newfoundland
John D. Greenough
Department of Earth and Environmental Sciences, Okanagan University College, Kelowna, British Columbia.

Published 2002-09-09

How to Cite

Taylor, V. F., Longerich, H. P., & Greenough, J. D. (2002). Geology and Wine 5. Provenance of Okanagan Valley Wines, British Columbia, Using Trace Elements: Promise and Limitations. Geoscience Canada, 29(3). Retrieved from https://journals.lib.unb.ca/index.php/GC/article/view/4160

Abstract

The trace element compositions of 52 Okanagan wines from 26 vineyards were examined to test for correlations between wine and soil/bedrock composition, and to estimate total variability in Okanagan wine composition. Trace element concentrations in wines analysed are shown to provide verification of vineyard of origin, indicating that trace element compositions are influenced by vineyard geology, although geologic and environmental/climatic influences could not be clearly differentiated from possible wine processing influences in this reconnaissance study. Cluster analysis of Okanagan white wines using Al, Mn, V, Sr, Rb, Mo, Sb,Co, Zn, and U groups wines from the same vineyard, as well as showing a general north-south trend in wine chemistry related to vineyard location within the valley. Résumé La composition en éléments-traces de 52 vins de l'Okanagan provenant de 26 vignobles a fait l'objet d'une étude visant à mesurer les corrélations entre la composition des vins et celle de la rochemère ainsi que la variabilité totale de la composition des vins de l'Okanagan. Les concentrations en éléments-traces des vins analysés démontrent qu'elles peuvent servir à vérifier le vignoble d'origine, ce qui indique que les concentrations en éléments-traces sont influencées par la géologie du vignoble, quoiqu'il n'a pas été possible dans le cadre de cette étude préliminaire, de différencier clairement entre les influences de nature géologique, environnementale ou climatique, et des influences possibles reliées aux procédés de vinification utilisés. L'analyse typologique de vins blancs de l'Okanagan quant à leur teneur en Al, Mn, V, Sr, Rb, Mo, Sb, Co, Zn, et U permet de regrouper les vins par vignoble, et de démontrer l'existence d'une grande tendance nord-sud dans la composition chimique des vins liée à la localisation des vins dans la vallée.