Volume 31, Number 4 (2004)
Series

Geology and Wine 8. Modeling Viticultural Landscapes: A GIS Analysis of the Terroir Potential in the Umpqua Valley of Oregon

Gregory V. Jones
Department of Geography, Southern Oregon University, 1250 Siskiyou Blvd Ashland, Oregon 97520 U.S.A.
Nicholas Snead
Department of Geography, Southern Oregon University, 1250 Siskiyou Blvd Ashland, Oregon 97520 U.S.A.; Department of Planning Public Policy & Management, School of Architecture and Allied Arts, 119 Hendricks Hall, 1209 University of Oregon, Eugene, Oregon
Peder Nelson
Environmental Education Program Southern Oregon University 1250 Siskiyou Blvd, Ashland, Oregon 97520 U.S.A.

Published 2004-12-01

How to Cite

Jones, G. V., Snead, N., & Nelson, P. (2004). Geology and Wine 8. Modeling Viticultural Landscapes: A GIS Analysis of the Terroir Potential in the Umpqua Valley of Oregon. Geoscience Canada, 31(4). Retrieved from https://journals.lib.unb.ca/index.php/GC/article/view/2779

Abstract

Terroir is a holistic concept that relates to both environmental and cultural factors that together influence the grape growing to wine production continuum. The physical factors that influence the process include matching a given grape variety to its ideal climate along with optimum site characteristics of elevation, slope, aspect, and soil. While some regions have had hundreds and even thousands of years to define, develop, and understand their best terroir, newer regions typically face a trial and error stage of finding the best variety and terroir match. This research facilitates the process by modeling the climate and landscape in a relatively young grape growing region in Oregon, the Umpqua Valley appellation. The result is an inventory of land suitability that provides both existing and new growers greater insight into the best terroirs of the region. SOMMAIRE Le terroir est un concept holiste de facteurs environnementaux et culturels agissant sur un continuum s'étendant de la croissance de la vigne à la vinification. Dans le domaine des facteurs physiques, il faut trouver la combinaison idéale entre la variété du raisin d'une part, et le climat et les caractéristiques du site de culture comme l'élévation, la pente, l'aspect et le type de sol, d'autre part. Alors qu'en certaines régions, on a eu des centaines, voire des milliers d'année pour définir, développer et définir le terroir idéal, dans les régions nouvelles, on doit procéder par essais et erreur pour trouver le meilleur appariement raisin et terroir. La recherche décrite ci-contre entend faciliter ce processus de mariage idéal en modélisant les facteurs du climat et du paysage dans une région viticole relativement jeune de l'Orégon, celle de la vallée de Umpqua. Le résultat obtenu est un inventaire des terrains propices, ce qui fait aussi bien l'affaire des vignerons établis que des nouveaux vignerons dans leur quête des meilleurs terroirs de la région.