Volume 29, Number 4 (2002)
Series

Geology and Wine 6. Terroir of the Red Mountain Appellation, Central Washington State, U.S.A.

Lawrence D. Meinert
Department of Geology Washington State University, Pullman, WA.
Alan J. Busacca
Department of Crop and Soil Sciences, Washington State University, Pullman, WA.
Published December 12, 2002
How to Cite
Meinert, L. D., & Busacca, A. J. (2002). Geology and Wine 6. Terroir of the Red Mountain Appellation, Central Washington State, U.S.A. Geoscience Canada, 29(4). Retrieved from https://journals.lib.unb.ca/index.php/GC/article/view/4130

Abstract

Red Mountain is the newest of five appellations in Washington State and like the majority of Washington vineyards its terroir is influenced by 1) the rain shadow effect and volcanic tephra of the Cascade Mountain Range, 2) soils derived from Quaternary glacial sediments and wind-blown loess overlying Miocene basalt, and 3) a warm, dry climate with abundant sunshine and cool nights due to high latitude (N 46e) and topography. Variations of rooting depth, textures, calcium carbonate content, and other properties of vineyard soils are directly influenced by Quaternary glacial flood deposits in the back-eddy of Red Mountain and by the variable nature of the loess and dune cover on the flood deposits. This is the first demonstration of the effect of paleohydrology on vineyard site characteristics. In the past two years, wines made from Red Mountain grapes have received nine scores of > 94 out of 100 in independent blind tastings and merlot wine made from Red Mountain grapes has been ranked as the best in the United States for each of the past two years by two different national wine magazines. Red Mountain is one of the warmest and driest viticultural sites in Washington State, having heat summation (growing degree days) and total sunshine similar to Napa Valley, California which is 1000 km farther south. Other wine regions that have been influenced by the worldwide glacial processes that were so important in the development of Washington vineyards include the gravel mounds that underlie most of the first growth vineyards of Graves-Médoc, Bordeaux, France and some of the outwash gravel plains of New Zealand. Résumé L'appellation Red Mountain est la plus récente des cinq appellations de l'État de Washington et, comme c'est le cas pour la plupart des vignobles de l'État de Washington, son terroir dépend 1) de l'effet parapluie de la chaîne des monts Cascade et de ses cendres volcaniques, 2) des sols dérivés des sédiments glaciaires quaternaires et des loess éoliens recouvrant le basalte miocène et, 3) d'un climat chaud et sec avec un fort ensoleillement, avec des nuits fraîches dues à la latitude (N 46°) et à la topographie. Les variations de la profondeur d'enracinement, de texture, de contenu en carbonate de calcium et d'autres propriétés pédologiques des vignobles varient selon le patron de dépôt des alluvions glaciaires quaternaires par écoulement tourbillonnaire de Red Mountain et de la variation de composition du loess et de la couverture des dunes des dépôts alluvionnaires. Cela constitue la première démonstration des effets paléohydrologiques sur les propriétés des sites vinicoles. Au cours des deux dernières années, les vins des raisins de Red Mountain ont reçu neuf cotes de plus de 94% lors de dégustation anonyme, et les vins merlots provenant de raisins de Red Mountain ont été jugés les meilleurs aux USA pour chacune des deux dernières années, par deux revues spécialisées d'envergure nationale. La région de Red Mountain constitue l'un des sites viticoles les plus chauds et les plus secs de l'État de Washington, possédant un bilan thermique (degré-jour de croissance) et un ensoleillement comparable à ceux de la valléede Napa en Californie, laquelle est située à 1 000 km plus au sud. Parmi d'autres régions ayant subi l'influence de processus glaciairemondiaux et qui se sont avérés si déterminant dans le développement des vignobles de l'État de Washington, on retrouve celle des collines graveleuses constituant le lieux de croissance de la plupart des vignobles de première génération de Graves-Médoc de la région de Bordeaux en France, et d'autres sur des plaines d'alluvions en Nouvelle-Zélande.