Volume 28, Number 3 (2001)
Series

Geology and Wine 4. The Origin and Odyssey of Terroir

Published September 9, 2001
How to Cite
Wilson, J. E. (2001). Geology and Wine 4. The Origin and Odyssey of Terroir. Geoscience Canada, 28(3). Retrieved from https://journals.lib.unb.ca/index.php/GC/article/view/4093

Abstract

As a wine term terroir dates from the glorious years of 14th century wine-making in Burgundy, France. The term was first applied to certain top-quality wine-producing properties along the Côte d'Or, Burgundy. Outside France terroir is being applied more loosely, to properties producing less than top-quality wines, not the original purpose of the term. Terroir recognizes many of the physical elements of wine-making, including good drainage,soil structure, nature of clays, and the existence and interaction of chemical compounds such as calcium carbonate, iron, magnesium, and others in an almost mysterious alchemy in the wine-growing process. Although the physical and chemical interactions that affect the growing of wine are not well understood, the spread of the term terroir is encouraging better use of geology, soil, climate, and culture in producing better wines. Résumé Dans son acception vinicole, le mot terroir date des années glorieuses de la culture du vin au 14e siècle, le long de la côte d'Or de Bourgogne en France, Ce terme a d'abord été utilisé pour désigner certaines propriétés vinicoles essentielles à production des meilleurs vins de la côte d'Or de Bourgogne. Hors France, le mot terroir est utilisé plus librement et pour des vins de qualité moindre que supérieure, contrairement à l'intention originale. Le mot terroir implique l'existence de nombreux facteurs physiques dans la production du vin, dont un bon drainage, une structure de sol, la nature des argiles, et l'existence de composés chimiques tels le carbonate de calcium, le fer, le magnésium, etc., qui interagissent selon un procédé extrêmement complexe. Bien que les interactions physiques et chimiques de la production de vin ne soient pas bien comprises, l'usage du mot terroir pousse à un meilleur usage des connaissances géologiques, pédologiques, climatiques et des pratiques culturales dans la production vinicole.