Volume 27, Number 4 (2000)
Series

Geology and Wine 3. Terroirs of the Walla Walla Valley appellation, southeastern Washington State, USA

Lawrence D. Meinert
Department of Geology, Washington State University, Pullman, WA
Alan J. Busacca
Department of Crop and Soil Sciences, Washington State University, Pullman, WA
Published December 12, 2000
How to Cite
Meinert, L. D., & Busacca, A. J. (2000). Geology and Wine 3. Terroirs of the Walla Walla Valley appellation, southeastern Washington State, USA. Geoscience Canada, 27(4). Retrieved from https://journals.lib.unb.ca/index.php/GC/article/view/4062

Abstract

Terroir of the Walla Walla Valley appellation of Washington State is influenced by 1) the rain shadow effect and volcanic tephra of the Cascade Mouncain Range, 2) soils derived from Quaternary glacial sediments and wind-blown loess overlying Miocene basalt, and 3) a warm, dry climate with abundant sunshine and cool nights due to high latitude (45-48°N) and elevation. Wine flavours of Walla Walla Valley varietals (including Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, and Syrah) appear to be influenced by low humidity, long growing season (1500-1800°C degree days), soil type and drainage, drip irrigation, pruning to restrict vine vigour, trellising methods, and overall topographic climatic setting of the vineyards. Microclimates within the Walla Walla Valley appellation, combined with variations in soil and bedrock stratigraphy, yield a range of wine styles as great as many larger regions and some countries. Résumé Le terroir de la vallée de Walla Walla d'appellation de l'État de Washington est caractérisé par 1) l'effet parapluie de la topographie locale et la nature téphritiquedes dépôts de la chaîne des monts Cascade, 2) les sols issus de dépôts glaciaires et de loess éoliens recouvrant un basalte Miocène, et 3) un climat chaud et sec très ensoleillé, avec les nuits fraîches deshautes latitudes (N45° à N48°) et de l'altitude élevée. Les goûts des vins des variétés de la vallée de Walla Walla (incluant le Cabernet Sauvignon, le Chardonnay, le Merlot, et le Syrah) semblent dépendre de la faible humidité de la région, sa saison végétative longue (1 500°C à 1 800°C degrés-jours), de la nature de son sol et de son drainage, d'une irrigation goutte à goutte, de la taille de la vigne pour en restreindre la vigueur végétative, des méthodes de treillages et, des conditions topographiques et climatiques générales où baignent ces vignobles. L'effet combiné des microclimats de la région d'appellation de la vallée de Walla Walla avec les variétés de ses sols et de la stratigraphie du substratum rocheux régional permet la production de styles de vin aussi prestigieux que bien des régions reconnues et même de certains pays.