Abstract
Although Peigi Wallace presented apaper on the geology of wine at the 1972 International Geological Congress in Montreal, until recently there have been few publications on this topic. However, a remarkable book by J.E. Wilson appeared in 1998 on terroir and the role of geology, climate and culture in the making of French wines. Wilson emphasizes vineyard geology as a precursorto the soil, and the sub soil through which the grape vine grows, and that geology controls the topography and land form type present, thus influencing drainage and microclimate. This paper examines the ideas of Wilson and other authors on the concept of terroir, and discusses the key role of geology in wine grape regions.
Résumé
Depuis l'article de Peigi Wallace sur la géologie du vin présenté au Congrès international de géologie de Montréal en 1972, bien peu de publications sont parues sur le sujet. Cependant, en 1998, un livre remarquable de J.E. Wilson a été publié sur le terroir et le rôle de la géologie, du climat et des méthodes culturales dans la production des vins français. Wilson y fait état de l'importance déterminante de la géologie sur les couches du sol et du sous-sol où poussent les vignes; on y souligne également que c'est la géologie qui détermine la topographie et les formes du relief, d'où son importance sur le drainage et le microclimat. Le présent article analyse les idées de Wilson et d'autres auteurs sur le concept de terroir et discute du rôle clé de la géologie pour les régions vinicoles.