Abstract
New Zealand produces premium quality wines and its wine industry is growing rapidly. The winegrowing regions have growing degree-days that range from 900 in cool Central Otago and Canterbury, to more than 1600 in the warmest region in the country, Auckland. Average growing season temperatures for the same regions range from approximately 14.3°C to 17.6°C. Most trophy-winning red wines are grown in areas with a climate cooler than where similar wines are grown to high standard internationally. New Zealand vineyards are planted mainly on flat alluvium and aggradation gravels with slopes of less than 3°. Rapid growth is pushing new plantings onto adjacent hillsides that are underlain by greywacke, schist, and (less commonly) limestone. The expansion of the industry onto these different substrates will affect grape and wine characteristics and may lead to new styles of New Zealand ultra-premium wines.
SOMMAIRE
La Nouvelle-Zélande produit des vins de hautes qualités et son industrie vini-cole croît rapidement. Les degrésjours de croissance des régions vinicoles vont de 900 dans les régions fraîches d’Otago et de Canterbury, et dépasse 1 600 dans la région d’Auckland, la plus chaude du pays. Les températures de croissance moyenne pour ces mêmes régions vont de 14,3 °C à 17,6 °C. La plupart des vins rouges primés proviennent de régions au climat plus frais que leurs équivalents ailleurs dans le monde. Les vignes de Nouvelle-Zélande sont cultivées dans des sols alluvionnaires plats et des graviers d’aggradation au pendage de moins de 3°. La croissance rapide de l’industrie vinicole entraîne la plantation de vignes sur les sols des collines environnantes qui recouvrent des formations de grauwackes, de schistes argileux, et plus rarement de calcaires. L’expansion de l’industrie vinicole sur ces nouveaux substrats aura des répercussions sur les caractéristiques du raisin et du vin, ce qui pourrait donner de nouveaux styles de très grands vins de Nouvelle-Zélande.